επιδομα θερμανσησ

Το επίδομα θέρμανσης για φέτος θα καλύπτει όχι μόνο τις δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για φυσικό αέριο και υγραέριο. Σε περιοχές μάλιστα έως 2500 κατοίκους θα επιδοτείται και η αγορά ξύλων και προϊόντων ξύλου. Επιδότηση δεν θα χορηγηθεί μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον οι ευάλωτες κατηγορίες μπορούν να κάνουν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου.

Η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο και τα ξύλα θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ για το φυσικό αέριο θα ληφθούν υπόψη οι λογαριασμοί από τον Οκτώβριο έως τον επόμενο Απρίλιο. Επίσης προαπαιτούμενο για την καταβολή της επιχορήγησης είναι η εξόφληση της δαπάνης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Από φέτος σταματούν να ισχύουν οι «ζώνες» που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και το επίδομα θα δοθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης της χώρας . Αυτό θα γίνει με βάση μελέτη που έχει εκπονηθεί από την ΕΜΥ και η οποία διαχωρίζει λεπτομερώς τις περιοχές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη διάρκεια του χρόνου.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως το επίδομα θα δοθεί σε αυτούς που θα αγοράσουν καύσιμα διπλάσιας αξίας από το επίδομα που δικαιούνται. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε μία δόση μέσα στο μήνα μετά από την υποβολή της αίτησης στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Κριτήρια Χορήγησης

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος παραμένουν τα ίδια. Το δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε είναι ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, είτε δωρεάν παραχωρούμενα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • Άγαμοι που το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000,00€ και η ακίνητη περιουσία στο όνομα τους δεν ξεπερνά την αξία των 100.000,00€
  • Έγγαμοι που το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000,00€ και η ακίνητη περιουσία στο όνομα τους δεν ξεπερνά την αξία των 200.000,00€
    Το ποσό των 20.000,00€ προσαυξάνεται κατά 2.000,00€ για κάθε παιδί.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες που το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000,00€ και η ακίνητη περιουσία στο όνομα τους δεν ξεπερνά την αξία των 200.000,00€
    Το ποσό των22.000,00€ προσαυξάνεται κατά 2.000,00€ για κάθε εξαρτώμενο παιδί μετά το πρώτο.

Φέτος το επίδομα θέρμανσης ξεκινά από τα 80,00€ και θα φθάσει τα 600,00-700,00€.

Αναμένεται η απόφαση που θα ρυθμίζει τα κλιμάκια επιδότησης στη χώρα για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να υπολογίσουν το επίδομα και να αποφασίσουν για την ποσότητα καύσιμου που θα προμηθευτούν.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή τον Ιανουάριο για παραγγελίες που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12 και θα αφορούν αγορές - πληρωμές έως 30 Απριλίου 2021.

info@accountings.gr 6976247928 - Λογιστής για Τρίκαλα Καρδίτσα Κατερίνη Βόλο Πήλιο
λογιστικό γραφείο